Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica

Mini pizza z gyrosem
Mini pizza z gyrosem

Mini pizza z gyrosem to idealny pomysł na wyśmienite przekąski podczas tegorocznego mundialu. Pizzerinki drożdżowe z mięsem w przyprawie gyros, warzywami i dwoma rodzajami sera zachwycą zresztą nie tylko zagorzałych kibiców. Są idealne również na imprezę czy piknik. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Do przygotowania ciasta można wykorzystać również świeże drożdże, wtedy najpierw trzeba zrobić zaczyn. Ja po prostu akurat nie posiadałam ich w lodówce, a jedną paczkę suszonych drożdży mam gdzieś schowaną zawsze.

Składniki (na około 10 mini pizz):

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml cieplej wody
  • opakowanie suszonych drożdży
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • szczypta oreganoSos:
  • około 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, cebula suszona

Dodatki:

  • pierś z kurczaka
  • 200 g mięsa mielonego
  • przyprawa do gyrosa
  • 3 ogórki kiszone
  • cebula czerwona
  • kulka mozzarelli
  • około 250 g sera żółtego

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito, wsypujemy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy olej, sól i oregano.

Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni można również podsmażyć mięso mielone również oprószone przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w piórka, ogórki i mozzarellę w plasterki, ser żółty ścieramy na tarce.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły.

Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty.

Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut, aż brzegi lekko się zezłocą.

Mini pizza z gyrosem
Mini pizza z gyrosem
Print Friendly, PDF & Email