Bardzo oryginalna, rewelacyjna w smaku przekąska, którą przygotowałam z myślą o kibicach piłki nożnej. Jej bohaterem uczyniłam Salamitki Pleśniowe z Sokołowa, czyli cieniutkie salami w jadalnej osłonce. Pokrojone w plasterki świetnie odnalazło się w zestawieniu z czereśniami balsamico, kukurydzą z kolby i mozzarellą. Jeśli organizujecie u siebie domową strefę kibica, to ta sałatka będzie doskonałą alternatywą dla słonych przekąsek i z pewnością zaskoczy Waszych gości swoim obłędnym, wyrafinowanym smakiem! Co więcej jej wykonanie jest bardzo proste, a przygotujecie ją w niecałe 15 minut!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
222,6 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 80 g salamitek pleśniowych SOKOŁÓW
- 2 garści czereśni (1 płaska łyżeczka oleju kokosowego, 2 łyżki octu balsamicznego)
- 1/2 kukurydzy w kolbie (szczypta cukru)
- 120 g mini mozzarelli
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 3 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Czereśnie drylujemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym od razu dodajemy ocet balsamiczny, a następnie smażymy przez około 3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
- Salamitki kroimy na cienkie plasterki.
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Kukurydzę w kolbie możecie zastąpić kukurydzą z puszki.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 222,6 kcal | 6,4 g | 16,0 g | 14,5 g | 1,1 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 645 g | 1 436,0 kcal | 41,2 g | 103,0 g | 93,6 g | 6,9 g |
Salamitki Pleśniowe Sokołów – możliwa obecność selera, soi, gorczycy, mleka
Summary
Recipe Name
SALAMITKI W ATAKU
Author Name
Just a SALAD
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "SALAMITKI W ATAKU"