SALAMITKI W ATAKU

Bardzo oryginalna, rewelacyjna w smaku przekąska, którą przygotowałam z myślą o kibicach piłki nożnej. Jej bohaterem uczyniłam Salamitki Pleśniowe z Sokołowa, czyli cieniutkie salami w jadalnej osłonce. Pokrojone w plasterki świetnie odnalazło się w zestawieniu z czereśniami balsamico, kukurydzą z kolby i mozzarellą. Jeśli organizujecie u siebie domową strefę kibica, to ta sałatka będzie doskonałą alternatywą dla słonych przekąsek i z pewnością zaskoczy Waszych gości swoim obłędnym, wyrafinowanym smakiem! Co więcej jej wykonanie jest bardzo proste, a przygotujecie ją w niecałe 15 minut!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
222,6 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 80 g salamitek pleśniowych SOKOŁÓW
  • 2 garści czereśni (1 płaska łyżeczka oleju kokosowego, 2 łyżki octu balsamicznego)
  • 1/2 kukurydzy w kolbie (szczypta cukru)
  • 120 g mini mozzarelli

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 3 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Czereśnie drylujemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym od razu dodajemy ocet balsamiczny, a następnie smażymy przez około 3 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
  3. Salamitki kroimy na cienkie plasterki.
  4. Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
  5. Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Kukurydzę w kolbie możecie zastąpić kukurydzą z puszki.
Salamitki w ataku. Sałatka z salamitkami, czereśniami, kukurydzą i mozzarellą.
Salamitki w ataku. Sałatka z salamitkami, czereśniami, kukurydzą i mozzarellą.
Salamitki w ataku. Sałatka z salamitkami, czereśniami, kukurydzą i mozzarellą.
Salamitki w ataku. Sałatka z salamitkami, czereśniami, kukurydzą i mozzarellą.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g222,6 kcal
6,4 g16,0 g14,5 g1,1 g
Cała sałatka (4 porcje)645 g1 436,0 kcal41,2 g103,0 g93,6 g6,9 g
ALERGENY*: mleko i pochodne
Salamitki Pleśniowe Sokołów – możliwa obecność selera, soi, gorczycy, mleka

Summary
recipe image
Recipe Name
SALAMITKI W ATAKU
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "SALAMITKI W ATAKU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny