Zapiekanka z brokuła, makaronu szpinakowego z filetem z indyka

  Pełna warzyw zapiekanka z filetem z indyka,pachnąca świeżą bazylią, czosnkiem i ziołami. Zapiekankę podałam z sosem czosnkowym.



Składniki na 6 porcji:
1 duży brokuł
200 g makaronu szpinakowego
200 g sera feta
150 g sera gouda
350 g fileta z indyka
1 średnia czerwona papryka
1 papryczka chili
1 średnia cebula 
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory z oleju
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
świeżo mielony pieprz
przyprawa do drobiu
3 łyżki oleju
sól

Na sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
1 łyżka maggi w płynie
świeżo mielony pieprz




  •  Mięso z indyka umyć i pokroić w kostkę. Czosnek, suszone pomidory i papryczkę chili bez pestek bardzo drobno posiekać. Cebule pokroić w piórka,a paprykę w kostkę, dodać przyprawę do drobiu i podsmażać wszystko przez ok. 7 min na 2 łyżkach oleju. Zagotować wodę, dodać sól. Do wrzątku wrzucić pokrojony w różyczki brokuł i gotować 3 min od zagotowania. Następnie brokuł odcedzić i zalać zimną wodą, aby przestał się gotować.
  •    Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Ser gouda zetrzeć na tarce , a fetę pokroić w kostkę.Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałą łyżka oleju. Na dno naczynia wyłożyć makaron z połową sera gouda posypać pieprzem i ziołami, na makaron wyłożyć podsmażonego indyka z papryką i cebulą. Na wierzch wyłożyć brokuły, a pomiędzy różyczkami ułożyć fetę i znów posypać wszystko ziołami. Całość posypać pozostałym serem gouda.Zapiekankę piec w 180 st, bez termoobiegu przez 30 min.
  •     Sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać jogurt z majonezem i maggi, dodać pieprz i czosnek. Zapiekankę podawać z sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne