czerwca 09, 2018

Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem

Wiosenne szaleństwo w kuchni trwa, od rana do wieczora truskawki, poza tym botwinka, szparagi i młoda kapusta, a od niedawna bób. Uwielbiam jedzony po prostu - z solą po ugotowaniu ale też lubię z nim poeksperymentować. Ostatnio zrobiłam pomidorowe risotto z bobem oczywiście z dodatkiem parmezanu. Pyszne, wiosenne danie.


Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem 

400 g mrożonego bobu
2 pomidory
1 cebula
1 kawałek selera naciowego
3 łyżki oliwy
400 g ryżu do risotto
200 ml białego wina
1.5 litra bulionu warzywnego
½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej
50 g parmezanu
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz

Zagotować wodę i wrzucić bób – gotować 5 minut i przelać dokładnie zimną wodą zostawić do lekkiego przestudzenia.
Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę
Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej seler i cebulę.
Ryż opłukać i odsączyć, dodać do cebuli i przesmażyć mieszając.
Zalać winem i gotować mieszając aż ryż wchłonie całe wino.
Następnie zalać połową bulionu, gotować mieszając co jakiś czas. Podlewać rosołkiem jak ryż wchłonie cały płyn. Posolić i popieprzyć.
W czasie gotowania ryżu obrać ze skórki bób.
Dodać do ryżu bób i pomidory i przecier po 15 minutach gotowania.
Gotować kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać parmezan, masło i natkę – wymieszać, zgasić ogień i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut.

1 komentarz:

  1. Wow, świetny pomysł na bób, zwłaszcza teraz w sezonie. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger