Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bez cukru i mleka

Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bez cukru i mleka logo
drukuj

Truskawki i rabarbar to idealne połączenie w cieście. Dzisiaj pomyślałam, że podam Ci fajny przepis na razowe ciasto drożdżowe, które z powodzeniem możesz przygotować bez cukru i ewentualnie nabiału. Obecność nabiału nie jest obowiązkowa w tym przepisie, dlatego podałam zamienniki dla mleka i masła. Obecnie trwa sezon na truskawki i rabarbar, dlatego to te składniki dominują w tym cieście.

Na targach można już zobaczyć jagody, dlatego TUTAJ zostawiam Ci przepis na pyszne orkiszowe jagodzianki bez cukru.

Jak lubisz maliny i inne drożdżowe wypieki, to TUTAJ mam dla Ciebie bardzo fajny przepis na razowe bułeczki drożdżowe z malinami i jeżynami. Możesz te owoce zamienić na inne, np. na maliny i jagody i cieszyć się z przyjemności jedzenia takich zdrowo-słodkich bułek.

Truskawki smakują wyśmienicie również z innymi składnikami. TUTAJ zapraszam Cię po przepisy na inne zdrowo-słodkie desery i wypieki. Znajdziesz tam przepis na tartę z jagodami i truskawkami czy na fit ciasto z truskawkami, które znika szybciej niż się piecze 😉 .

Wiem ile trudności pojawia się podczas nauki pieczenia ciast drożdżowych z mąki razowej. Dlatego TUTAJ zapraszam Cię do przeczytania poradnika dla osób początkujących z drożdżowymi wypiekam.

Ciasto z rabarbarem i truskawkami bez cukru i mleka
Ciasto z rabarbarem i truskawkami bez cukru i mleka

Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bez cukru i mleka

Ilość porcji to: 20 kawałków

Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to:

WW = 1.88, WBT = 0.44, kcal = 121.8, węglowodany z błonnikiem = 20.92g, błonnik = 2.08g, białko = 4.23g, tłuszcz = 3.04g, suma wymienników (WM) = 2.32, w tym procent WBT = 19

składniki

ciasto

  • 500g mąki orkiszowej razowej (typ przemiału powyżej 1500)
  • ½ kostki świeżych drożdży (ok 50g)
  • 1 łyżeczka miodu (ok 10g)
  • 1 szklanka (ok 200ml) napoju roślinnego bez cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek ksylitolu (ok 60g)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (ok 40g)
  • 1 całe jajo (ok 50g)
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 garście (130g) rabarbaru
  • 1 szklanka (170g) truskawek

kruszonka

  • 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki zimnego oleju kokosowego

dodatki

  • puder z ksylitolu do oprószenia ciasta

wykonanie

  1. Drożdże rozetrzyj z miodem, dodaj cały ciepły napój roślinny oraz 3 łyżki mąki z puli mąki na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dosyp mąkę, dodaj lekko roztrzepane jajko, rozpuszczony olej kokosowy, sól, wodę, ksylitol i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na dwie części, przełóż do dwóch małych foremek keksowych.
  5. Na wierz ułóż owoce, lekko je powbijaj w ciasto.
  6. Przygotuj kruszonkę mieszając mąkę, ksylitol i zimny olej kokosowy.
  7. Ciasto posyp kruszonkę i pozostaw na ok 30 minut do wyrośnięcia.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 st C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Wstaw foremki z ciastem i piecz przez ok 50-60 minut.
  9. Upieczone ciasto oprósz pudrem z ksylitolu.
Porady

1. Ciasto drożdżowe z mąki razowej jest mniej pulchne od tradycyjnego, dlatego zadbaj o dokładne wyrobienie ciasta, aby dobrze je napowietrzyć.

2. Ciasto dość szybko czerstwieje, najsmaczniejsze jest w pierwszych dwóch dniach po upieczeniu.

3. W przepisie nie ma dodatku mleka ani masła, ale jeżeli możesz jeść nabiał to olej kokosowy zastąp masłem w tej samej ilości, a napój roślinny mlekiem.

4. W zastępstwie ksylitolu możesz użyć erytrol.

5. To ciasto śmiało możesz piec z dodatkiem innych owoców, np. jagód czy brzoskwini.

6. Pamiętaj, że dzieciom poniżej 3 roku życia nie podajemy ksylitolu i wypieków z tym zamiennikiem cukru.

___________________________________________________________________________

Cześć, jestem Ania. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości i diety bez cukru 🙂

Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka.

Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie.

Od ponad 12 lat dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem dietetycznym, a od 5 lat także doświadczeniem kulinarnym na blogu www.napolslodko.com.

Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla:

osób z nadwagą i otyłością
chorujących na cukrzycę typ 1 i 2
osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi
zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej
chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy
kobiet w ciąży i karmiącymi piersią
osób aktywnych fizycznie
dzieci oraz dorosłych

Prywatnie jestem mamą małej alergiczki, żoną cukrzyka typ 1. Jestem miłośniczką zdrowej kuchni na codzień i kulinarnych szaleństw od święta. W wolnym czasie czytam kryminały i biegam 🙂

Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo- Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie:
anna@napolslodko.com 🙂

Zapraszam do kontaktu

Anna Englisz

2 przemyślenia nt. „Razowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem bez cukru i mleka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="2944"]