Woda różana dość długo stała u mnie w lodówce bezczynnie. Albo nie miałam na nią pomysłu, albo zwyczajnie o niej zapominałam. I tak, jak nagle przyszły gorące, upalne dni wiosny, tak też pojawił się pomysł z jednej strony bardzo prosty, a z drugiej - pyszny i cudownie orzeźwiający. Lemoniada różana na bazie hibiskusa. Tak niewiele potrzeba, żeby sprawić sobie odrobinę zaskakującej ochłody :).
Składniki (2 porcje):
- 3 łyżeczki suszonego hibiskusa
- 0,5 l wody
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki wody różanej
Wodę zagotować, zalać hibiskusa i zaparzać 5-10 min. Usunąć susz, do naparu dodać ksylitol i wymieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia. Dodać wodę różaną, wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z kostkami lodu.
Bardzo lubię herbatkę z hibiskusa. Kilka lat temu sporo przywiozłam z Egiptu. Był rewelacyjny. Lemoniada z hibiskusa, z dodatkiem wody różanej jest idealna na gorące dni:)
OdpowiedzUsuńAle ma kolor cudny! :)
OdpowiedzUsuńcudnie orzeźwiająca na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńDostałyśmy od koleżanki domową wodę różaną i bardzo nam smakowała :) Dodałyśmy ją do truskawkowego koktajlu <3
OdpowiedzUsuńwygląda super, muszę sprawdzić jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiłam kiedyś taką lemoniadę, super smakuje :)
OdpowiedzUsuń