Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji)

Fasolka szparagowa do obiadu (w lekkiej wersji). Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam fasolkę szparagową. Najczęściej gości ona u mnie w wersji z bułką tartą lub w tej najprostszej, którą dziś Wam prezentuję. Dzisiejsza wersja jest zdecydowanie lżejsza i zdrowsza. Przyznam Wam szczerze, że osobiście najbardziej lubię właśnie tak przygotowaną fasolkę. Minimum składników, pyszny smak. A jak Wy najczęściej przygotowujecie fasolkę szparagową?

Składniki:

*ilości orientacyjne, u mnie było około o,5 kg fasolki

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odlewamy wodę, lekko studzimy fasolkę.

Do przestudzonej, jeszcze ciepłej fasolki dodajemy posiekaną dymkę lub cebulę. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą i polewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Mieszamy drewnianą łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub / i dolewamy oleju.

Podajemy z daniami mięsnymi lub samą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz