niedziela, 18 czerwca 2017

Ciasto śmietankowo - truskawkowe


Czerwiec w pełni, to i sezon na truskawki w pełni :). Nie mogło więc zabraknąć ciasta z tymi owocami na moim blogu. Przedstawiam Wam zatem przepis na pyszne ciasto, ze smakującym jak lody śmietankowe ( i to nie tylko moja opinia ;) ) kremem budyniowym oraz soczystymi truskawkami, zarówno świeżymi jak i w postaci frużeliny. Całość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :).


Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej.

Biszkopt:
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 10 %
Frużelina truskawkowa:
  • 500 g truskawek
  • około 2/3 szklanki cukru ( zależy od słodkości truskawek; moje były dość kwaśne )
  • 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki )
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny 
Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym ( opakowanie na 500 ml mleka )
  • 4 łyżki cukru ( jeżeli wolicie bardziej słodkie kremy budyniowe to więcej, dla mnie 4 łyżki były w sam raz )
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej 
Ponadto:
  • około 500 g truskawek
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan - fix"
  • 100 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
  
Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać, odstawić.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej pianki. Wlać olej i ponownie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Frużelina truskawkowa:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić do napęcznienia.

W garnuszku wymieszać truskawki z cukrem ( większe truskawki przekroić na mniejsze części ). Truskawki podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru ( w tym momencie można truskawki lekko rozgnieść, np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków ). Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody, wymieszać,  zagotować i zdjąć z ognia. 

Napęczniałą żelatynę dodać do gorących truskawek i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Schłodzić, a następnie wstawić do lodówki do stężenia.
UWAGA: Jeżeli po schłodzeniu frużelina będzie zbyt ścisła, dodać 1 - 2 łyżki gorącej wody i wymieszać. Chodzi o to, aby frużelina miała dość smarowną konsystencję.


Krem budyniowy:

Odlać 100 ml mleka i rozrobić w nim budynie.

Resztę mleka przelać do garnuszka wypłukanego zimną wodą, dodać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mleko zagotować, następnie zestawić z ognia i wlać rozrobiony proszek budyniowy cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania ( mieszamy energicznie, aby nie zrobiły się grudki; budyń będzie bardzo gęsty ) zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzeć na puszystą i jaśniejszą masę ( przez kilka minut ). Następnie stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Powinien powstać puszysty i gładki krem.
UWAGA: Podczas dodawania budyniu nie miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć.


Złożenie ciasta:  

Z wystudzonego biszkoptu zdjąć skórkę ( można w tym momencie lekko go nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody, nasączenie jednak nie jest niezbędne ). Na biszkopt wyłożyć równomiernie frużelinę truskawkową ( wyłożyłam prawie całą, zostawiłam 2 łyżki ). Na to wyłożyć krem budyniowy, wyrównać. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia kremu.

Dodatkowe 500 g truskawek pokroić w plasterki. Ułożyć je na schłodzonym kremie budyniowym w taki sposób, aby lekko na siebie zachodziły. 

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać "śmietan - fix". Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę truskawek ( najłatwiej zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego ), posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Czy truskawki można zastąpić innymi owocami np. borówkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można zastąpić każdymi owocami, które nadają się na frużelinę. Czyli mogą to być też wiśnie, maliny, jeżyny czy jagody leśne. Z tymi ostatnimi byłoby nawet smaczniej niż z borówką amerykańską 😉

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates