Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami
Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami to prosta, ale bardzo pyszna potrawa, którą można przygotować na grillu albo w piekarniku. Ponieważ sezon grillowy w pełni, przepis na pewno się przyda.

Szaszłyki mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów, z różnymi rodzajami mięs, warzywami, a nawet owocami. Poniżej prezentuję przepis z moimi ulubionymi dodatkami, składniki są na tyle uniwersalne, że powinny smakować każdemu. Można je przygotować i zamarynować kilka godzin przed upieczeniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze.

Składniki (na około 12 sztuk):

  • 2 laski kiełbasy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone lub innego koloru
  • mała cukinia
  • 4 cebule
  • papryka słodka, papryka ostra, majeranek, rozmaryn, czosnek w proszku, pieprz ziołowy, pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla)
  • olej (ok. 2 łyżki)

Przygotowanie

Kurczaka i papryki kroimy w większą kostkę. Cebule, cukinię i kiełbasę kroimy w plastry. Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i marynatą smarujemy szaszłyki. Pieczemy na grillu lub w piekarniku około 25 minut, co jakiś czas obracając.

Print Friendly, PDF & Email