czerwca 04, 2018

Pieczone zielone szparagi ze stekami z tuńczyka. Obiad w 20 minut!






Pieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście.






Proste danie jednogarnkowe


PIECZONE ZIELONE SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA

dla 2 osób

- pęczek zielonych szparagów
- 2 steki z tuńczyka
- 2 gałązki pomidorków cherry
- 2 szalotki
- około 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu z agawy
- sól morska

Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia.
Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce mi się wołać o pomstę do nieba. Nie rozumiem kompletnie po co robić coś, jak nie wiemy jak?
Szparagi to delikatne zielone warzywo, czas obórki nie może być zbyt długi, z prostej przyczyny wysuszymy je, spalimy i kompletnie nie będą się nadawały do zjedzenia. 



Najważniejsze to:

- odcinamy zdrewniałą końcówkę szparaga (kto by chciał jeść "drewno"??? )
- jeśli nie mamy bardzo młodych i jędrnych szparagów usuwamy nożykiem do szparagów skórkę
- szparagi pieczemy zawsze z dodatkiem czegoś słodkiego ( tak, jak i gotujemy je w wodzie z solą i z dodatkiem cukru) czyli np. polewamy je odrobiną miodu lub syropu z agawy, ponieważ wtedy smakują najlepiej,
- do pieczenia zawsze używamy jakiegoś tłuszczu; oleju, oliwy czy masła, w innym wypadku po prostu je wysuszysz i tyle ;/
- ja zawsze do naczynia ze szparagi dodaje 2 -4 łyżki wody, dzięki temu mam pewność, że będą upieczone ale i zarazem soczyste nadal
- sposób pieczenia zależy od piekarnika, ale u mnie najlepiej sprawdza się góra piekarnika i termoobieg



Szparagi umyj, obierz odetnij końcówkę. Ułóż je na blaszce do pieczenia, polej oliwą i syropem z agawy, oprósz solą, na szparagi połóż steki z tuńczyka, skrop oliwą. W naczyniu ułóż pomidorki i pokrojoną w ćwiartki szalotkę. Skrop oliwą. Pieczemy do momentu kiedy ryba będzie dobra a pomidorki pęknie im skórka. U mnie 175 stopni C czas około 18 minut. Ale każdy piekarnik piecze inaczej. Pamiętaj też, że czas pieczenia dostosuj do grubości steków, moje były pokaźne. Jeśli steki z tuńczyka masz cienkie to wystarczy im zaledwie kilka minut w piekarniku, więc wtedy dodaj je na blaszkę po upływie 5 -10 minutach pieczenia warzyw.







Jak widzisz na zdjęciu szparagi nadal zachowały swój piękny zielony kolor, nie są spalone ani przesuszone. Tak powinny właśnie wyglądać po upieczeniu ;-)







Pieczone szparagi z tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Ja wybrałam dziki ryż, który idealnie skomponował się z daniem. Do ryby podajemy plaster cytryny. Prościzna! Zrób koniecznie to danie i daj znać. Jeśli masz ochotę wyślij zdjęcie dania na mojego Faceboka - Smykwkuchni.








2 komentarze:

  1. Wygląda ekstra, a co myślisz o tym żeby zrobić takie kotlety z tuńczyka z puszki? Ale takie lepszego w kawałkach lub "stek". Bo jednak stek taki ze stoiska to kosztuje majątek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, steki z tuńczyka znajdziesz np. w Biedronce nie są drogie, znajdziesz też w eLeclerk tu znajdziesz świeże niemrożone. Z puszki to jednak bym już nie obrabiała cieplnie.

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI