czwartek, 24 maja 2018

Sałatka z grillowanym serem halloumi i warzywami

Ser halloumi polecany jest do grillowania lub smażenia. Jeszcze nie gościł w mojej kuchni więc kupiłam kostkę na spróbowanie i żałuje, że tak późno bo trafia w moje kubki smakowe. Serek grillowałam na patelni grillowej i podałam w towarzystwie warzyw. Wykorzystałam różne młode listki i rzodkiewki, które zebrałam z własnego warzywniaka oraz ogórka i pomidorki koktajlowe.

składniki:

1 kostka sera halloumi ok 220 g
2 spore garście młodych listków szpinaku, rukoli, botwiny, sałaty dębowej
10 pomidorków koktajlowych
pół średniego świeżego ogórka
5-6 rzodkiewek
olej rydzowy do skropienia sałatki
sos balsamiczny do skropienia sałatki
olej rzepakowy do skropienia patelni

Ser pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Patelnię grillową rozgrzać, skropić delikatnie olejem i ułożyć plastry sera. Grillować z każdej strony aż na serze pojawią się przyrumienione prążki. Na talerzu ułożyż listki. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w grubsze pół plasty. Pokrojone warzywa ułożyć na listkach. Na środku ułożyć grillowane plasterki sera. Wkoło ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Całośc skropić olejem rydzowym i sosem balsamiczynym. I od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz