piątek, 1 czerwca 2018

Lody truskawkowe (bez jajek)

Sezon truskawkowy więc w deserach królują tylko truskawy. Przygotowałam pyszne kremowe lody truskawkowe na bazie śmietanki i mleka zagęszczonego, to dokonała baza do wszelakich owocowych lodów. Mleko zagęszczone jest bardzo słodkie więc aby lody nie były słodkim ulepkiem słodkość reguluje sobie ilością owoców.  Ewentulnie można zachować pozostałe proporcje a dodać mniej mleka zagęszczonego.



składniki:

ok 600-700 g truskawek

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g)
500 ml śmietanki 30 %
1 łyżka soku z cytryny

Truskawki dokładnie umyć i zmiksować na mus z dodatkiem soku z cytryny, ja zmiksowałam w rozdrabniaczu. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać mleko zagęszczone i całość dokładnie zmiksować. Potem dodać mus truskawkowy i ponownie dokładnie zmiksować. Mase przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na kilkanaście godzin. Przez pierwsze 3 godziny miksować lody co 30 minut. Jeśli jednak się nam zapomni to też nic się nie stanie, przyznam szczerze , że ja zapominiałam i zmiksowałam tylko raz. Przed podaniem wystawić wcześniej z zamrażarki na kilkanaście minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz