Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej)

zielona-kapusta-na-talerzu

Co roku  z utęsknieniem czekam na maj, kiedy to na straganach i na targach pojawiają się piękne główki młodej zielonej kapusty. Dokupuję do niej dorodny pęczek pachnącego koperku i czym prędzej będzie do domu, do kuchni... i robię przepyszną młodą zasmażaną kapustę z koperkiem. Natomiast dziś przygotowałam to danie w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety doktor Dąbrowskiej, czyli bez mąki i tłuszczu. I powiem Wam, że też jest bosko!
Zapraszam po przepis, a tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:


Młoda kapusta  z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej)

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • sól himalajska lub morska
  • świeżo zmielony pieprz 
  • mielony kminek
  • sok z cytryny



Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w  drobną kostkę. Na suchej patelni "przesmażamy" cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Chwilę dusimy.
W międzyczasie szatkujemy drobno kapustę. Cebulę przekładamy do dużego garnka,  w którym będziemy robić kapustę.
Poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka z cebulą, zalewamy 3 łyżkami wody, posypujemy solą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając, Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy przyprawy i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.

Komentarze