.

.

czwartek, 24 maja 2018

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką-szybkie, pulchne i pyszne :)

Witam Kochani, jako że sezon truskawkowy w pełni, chcę Was dziś zaprosić na bardzo szybkie, łatwe i rewelacyjne w smaku ciasto na maślance z oryginalną kruszonką i truskawkami.
Zapraszam i polecam gorąco




SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-125ml oleju
-250ml maślanki
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jajka

KRUSZONKA

-10 łyżek mąki
-8 łyżek oleju
-6 łyżek cukru
-pół łyżki cukru waniliowego

DODATKOWO

-około 200g truskawek


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę, następnie dodajemy maślankę i wszystko chwilę miksujemy.




Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia,  oraz mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę bez grudek.




Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy.



Na cieście układamy truskawki pokrojone w połówki. (ciasto jest gęste , truskawki pozostaną na górze po upieczeniu)


KRUSZONKA wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy do połączenia-powstanie nam  sypka kruszonka.


Kruszonką posypujemy ciasto,




 i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Pięknie urośnie.


 
 Ciasto studzimy i gotowe.


:) Polecam gorąco-łatwe i pyszne :)

29 komentarzy:

  1. Dziś będzie robione 😁 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda to ciasto ....pewnie jest bardzo smaczne 😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam... Udało się i jest pyszne ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam-wyszlo bardzo smaczne.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne��mozna jeść jeszcze ciepłe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jest najlepsze :) Polecam jeszcze z borówkami :) Mniam

      Usuń
  6. U mnie wyszedł mega zakalec. Może to wina mojej kuchni, która od pewnego czasu wszystko pali więc piekę na 50 stopni, a tak naprawdę nie wiadomo do ilu się nagrzewa, albo zupełnie utraciłam umiejętność pieczenia:(
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, ale raczej jest to wina kuchni, bo to ciasto jest na prawdę nie zawodne i każdy sobie z nim radzi.

      Usuń
  7. Szybko się robi,pyszne z brzoskwiniami(zrobiłam)ale kruszonka jest niezbyt.Z twardym tłuszczem lepsza

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mogą być mrożone truskawki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko proszę odcedzić nadmiar soku :)

      Usuń
    2. Właśnie ja zrobiłam z truskawkami mrożonymi wodę odlalam z nich na początku był pięknie wyrośnięty a później oklapl troszkę

      Usuń
  9. Muszę spróbować, bo wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to przepis na dużą blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Na zdjęciach wyraźnie widac, ze to mała blaszka, wymiar blaszki ZAWSZE podaję przy liście składników, wystarczy dokładnie czytać przepis i oglądać film. To przepis na blaszkę 25x25cm, na dużą proponuje zwiększyć proporcje o połowę czyli zrobić z 1,5 porcji.

      Usuń
  11. Dziś robione , rewelacja szybki bardzo łatwy a do tego przepyszny , jeszcze letni A połowa z blachy znikła. Dodam że truskawki zamieniłam na rabarbar , gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, ze smakował, osobiście też bardzo go lubię. Jest pyszny z truskawkami, malinami, jagodami i oczywiście rabarbarem :)

      Usuń
  12. A ja mam podobny przepis na ciasto maslankowe. Po zrobieniu ciasta wielkanocne zch posypuje się wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem. A po upieczeniu ciasto polewą się śmietanka 30%( nie ubitą)

    OdpowiedzUsuń
  13. Juz zrobił z 4 razy. Jest tak pyszne ze niemożna sie oprzeć jego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię 2 raz jest pyszny. Jeden z truskawkami a drogi z borówki tez pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko