PORA NA LUNCH - RECENZJA

"Pora na lunch. Przepisy na małe dania idealne do zabrania" to książka pełna niezwykle prostych i smacznych przepisów na dania lunchowe, które można ze sobą zabrać do pracy czy na uczelnię. Autorkami książki są dwie panie - Caroline Craig oraz Sophie Missing. Jej premiera miała miejsce 16 kwietnia 2018 roku.
W książce tej każdy znajdzie coś dla siebie, gdyż zawiera ona przepisy na dania wegańskie, wegetariańskie, z dodatkiem mięsa lub ryb, na ciepło i na zimno. Jest to książka idealna dla osób zapracowanych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzanie skomplikowanych posiłków, a chcieliby urozmaicić swoje lunche w pracy, aby sprawiały przyjemność oraz nie wydawać sporej sumy na gotowe zestawy obiadowe czy kanapki. Autorki podpowiadają jak zaoszczędzić pieniądze i szybko zamienić resztki z lodówki w pełnowartościowy posiłek.
Jeżeli zabierasz lunch do pracy, ale skończyły Ci się już pomysły lub chciałbyś zabierać własny lunch do pracy, by zaoszczędzić pieniądze, ale nie wiesz jak do tego się zabrać... To ta książka jest właśnie dla Ciebie!




O autorkach:

SOPHIE MISSING dorastała w Londynie; studiowała anglistykę w University College London. Obecnie jest asystentką redaktora w wydawnictwie Penguin Books, gdzie pracuje między innymi nad wyśmienitymi książkami kucharskimi, testuje przepisy, a w międzyczasie namiętnie robi sobie lunche.

CAROLINE CRAIG dorastała w Londynie; studiowała antropologię na uniwersytecie w Durham.
Rodzina jej mamy zajmuje się sadownictwem i produkcją wina w Prowansji. Dzieciństwo spędziła na
podjadaniu uprawianych przy domu czarnych trufli, karczochów, pomidorów i brzoskwiń, nie miała więc wielkiego wyboru: siłą rzeczy jej życie kręci się wokół pysznego jedzenia, przygotowywanego głównie dla przyjaciół i rodziny.



Kilka słów o książce...

W książce "Pora na lunch" znajdziemy ponad 90 przepisów na niezwykłe lunche podzielone na 7 rozdziałów:

1. Na zdrowie! - niezbędny zastrzyk witalności, pełen witaminowych kombinacji, z naciskiem na to, co lekkie, a nie zapychające.
Znajdziemy tu przepisy m.in. na pyszne sałatki, jak: sałatka z awokado, sałatka tabbouleh czy tęczowa sałatka




2. Niecodziennie i dekadencko - przepisy zawierające składniki rzadziej używane na co dzień, które sprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle.
Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem




3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy, jak: zupa z czarnej fasoli, kanapka z wędzonym łososiem i selerem czy pasta z bakłażana

4. Plądrowanie w zakamarkach szafek i lodówki - dania z produktów, które zawsze warto mieć pod ręką, jak: pomidory w puszce, fasola, ciecierzyca, makaron, kuskus oraz produktów, które można długo przechowywać w zamrażalce czy lodówce.
Znajdziemy tu przepisy m.in na: sałatkę z ciecierzycy z kuminem, makaron z szynką parmeńską i pomidorem czy paella biedaka




5. Przygotowane z wyprzedzeniem - przepisy na dania przygotowane dzień wcześniej wieczorem, dzięki temu smaki połączą się ze sobą, a oprócz tego rano przed wyjściem do pracy nie trzeba nic robić.
To przepisy m.in. na: sałatkę z makaronu orzo, nadziewanego bakłażana czy pomidory po prowansalsku




6. Nowe życie obiadowych resztek - przepisy na dania z wykorzystaniem resztek, jak np: kuskus z kurczakiem, bazylią i awokado, kiełbaska z soczewicą czy prosta tortilla ziemniaczana




7. Jak przekupić słodyczami kolegów z pracy - przepisy na proste wypieki, m.in.: brownie z solonym karmelem, królewskie babeczki czy chlebek bananowy




Każdy przepis podzielony jest na dwie części: to, co możemy przygotować w domu i to, jak powinniśmy dokończyć danie tuż przed jedzeniem oraz informację, jak zapakować i przechowywać przygotowany posiłek.
Przy każdym przepisie jest też podany czas przygotowania posiłku oraz ilość porcji.

Oprócz przepisów w książce znajdziemy "lunchowy niezbędnik" czy rozdział poświęcony pojemnikom i opakowaniom na lunch - jak wybrać idealne opakowanie oraz jak dobrze zapakować jedzenie, aby dotarło do miejsca pracy w jak najlepszym stanie.




Autorki, aby zaoszczędzić nasz czas i ułatwić nam pracę, zamieściły dodatkowo w książce:
  • listę rzeczy potrzebnych do zapakowania dowolnego lunchu
  • listę produktów, które zawsze warto mieć pod ręką - w lodówce lub szafce, aby łatwo i sprawnie przyrządzić smaczny posiłek
  • porady dotyczące ziół - jakie warto uprawiać na parapecie, aby mieć stały dostęp do świeżych ziół
  • listę podstawowych składników i przypraw, które warto zostawić w pracy
  • menu na cały tydzień wraz z listą zakupów, m.in.: menu wegetariańskie, egzotyczne czy szybkie

Podsumowanie:

Książka "Pora na lunch. Przepisy na małe dania idealne do zabrania"  to książka dla każdego - zarówno dla tych, którzy mają w swoim miejscu pracy kuchnię, jak i dla tych przykutych do biurka przez osiem godzin. Idealna jest ona również dla studentów i osób nie lubiących zbyt długo czasu spędzać w kuchni.

Autorki pokazują, że aby przygotować smaczny, domowy posiłek nie trzeba posiadać zdolności kulinarnych i każdy może sobie na niego pozwolić. Wystarczy postępować zgodnie z przepisami i radami zawartymi w książce, a w okamgnieniu przygotujemy pyszny domowy lunch, używając dobrze znanych i sprawdzonych składników. Taki posiłek przygotowany własnoręcznie w domu jest dużo smaczniejszy i tańszy od kupionego, a poza tym przerwa na lunch stanie się jeszcze przyjemniejszym momentem 😉
To właśnie z miłości do przerwy na lunch powstała ta książka!


  






Dane szczegółowe:

Autorki: Sophie Missing, Caroline Craig
Tłumacz: Ewa Weydmann-Nitwińska
Ilość stron: 208
Format: 160 x 235 mm
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Buchmann

* Wpis sponsorowany

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny