Surówka z białej kapusty i marchewki – prosta w wykonaniu surówka na słodko-kwaśno. Idealnie smakuje zarówno z młodą kapustą, jak i tą nieco starszą :)
Polecam również przepis: Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki
Surówka z białej kapusty
Jest to świetny dodatek do obiadu, jest bardzo lekka, ponieważ nie zawiera majonezu i można ją zajadać bez końca. Jeśli lubisz ocet możesz go również wykorzystać do poprawienia walorów smakowych poniższej surówki. W składnikach możesz pominąć cukier jeśli liczysz kalorie, wpłynie to na pewno w jakimś stopniu na smak, ale takie są prawa fit przepisów. Wedle uznania możesz również zmienić proporcje składników, np. wykorzystać więcej białej kapusty. Śmiało możesz eksperymentować ze składnikami. Surówka skomponowana jest z bardzo kolorowych warzyw i bardzo ładnie prezentuje się na stole.
Surówka z białej kapusty przepis
Przepis na tę surówkę, czyli danie z surowych warzyw, jest banalnie prosty. Wystarczy pół główki białej kapusty, najlepiej młodej, bo jest bardziej miękka. Jeśli użyjesz starszej białej kapusty, to warto ją zetrzeć na tarce o małych oczkach, posolić i odstawić na ok. 15-20 minut, do czasu aż zmięknie. Obowiązkowo trzeba dodać także marchewkę oraz koperek. Dzięki temu surówka z białej kapusty jest nie tylko smaczna, ale też pięknie się prezentuje.
Taka surówka z białej kapusty, ale z dodatkiem majonezu to popularny Colesław, którego często serwuje się w restauracjach typu fast food.
Surówka z białej kapusty i marchewki – Składniki:
- pół główki młodej kapusty – ok. 560 g
- 2 duże marchewki – ok .400 g
- pęczek świeżego koperku
- 3 łyżeczki cukru (mniej lub więcej wedle uznania)
- 4 łyżki soku z cytryny (mniej lub więcej wedle uznania)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwy)
- sól i pieprz do smaku
Surówka z białej kapusty i marchewki – Wykonanie:
- Kapustę pozbawić grubych części, a następnie potrzeć na tarce lub drobno poszatkować nożem.
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach.
- Wrzucić kapustę i marchewkę do jednej miski, posolić i odstawić na ok. 15-20 minut, a następnie odcisnąć nadmiar płynów, dodać olej, przemieszać.
- Koperek drobno posiekać, dodać do miski z warzywami. Następnie doprawić surówkę do smaku cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać. Smacznego!
Polecam również przepis: Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki
Bardzo dobra surówka moja babcia też dodawała odrobinę cukru do smaku. Ja również tak robię. Pychota.
Przepis bardzo fajny – prosty a efekt smaczny. Zastanawiam się tylko po co dodatek cukru. Jestem wielką przeciwniczką używania cukru i octu spirytusowego w większości przepisów. Da się bez tego wyczarować naprawdę smaczne i zdrowe dania. A jeśli już komuś za mało słodko to na własne potrzeby można użyć miodu. Polecam
Niestety słodzenie miodem, wbrew powszechnego poglądu, nie jest zdrowsze niż słodzenie cukrem. Tak więc jeśli ktoś chce, to może po prostu pominąć cukier ;)
“Zgodnie z powszechną opinią „miód nie przesładza”. Należy jednak pamiętać, że zawiera on dużą ilość fruktozy, której metabolizm przebiega odmiennie niż metabolizm glukozy: rozkład fruktozy nie podlega mechanizmom sprzężeń w cyklu Krebsa i jej nadmiar jest bezpośrednio przekształcany w kwasy tłuszczowe. Może to niekorzystnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu. Dodatkowo należy podkreślić, że miód może mieć właściwości alergizujące.”
ksylitol i po temacie
Zgadzam się :) Lub erytrol :)
Ludzie nie każdy może ksylitole erytrole i miody. Takie życie, są na tym świecie alergicy jak ja, którzy zamiast 3 łyżeczek cukru dadzą 1 i po kłopocie. Jak widzę przepis typu “ciasto bez cukru” w którym jest pół kilo ksylitolu lub miodu to mnie po prostu nerwica zbiera
Bo po to jest jakiś przepis,że się dodaje jakieś składniki,aby uzyskać dany smak. Po to.
Pani, wyraznie napisala odnosnie cukru “wedlug uznania ” :-)
Pycha, ja dodałam jeszcze baaardzo drobno posiekaną cebulkę. Pozdrawiam