maja 17, 2018

Tarta z budyniem i musem czekoladowym

Tarta zdecydowanie dla łasuchów. Kruchy spód, kremowy budyń i aksamitny mus z gorzkiej czekolady...A wszystko przełamane smakiem kwaskowatych owoców. Nie za słodka, nie za kwaśna....w sam raz. I szybko się ją robi.
Tarta z budyniem i musem czekoladowym

Tarta z budyniem i musem czekoladowym

Kruchy spód
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ew 2 łyżki dobrej śmietany
Wszystkie składniki przekładam do misy robota i ucieram ciasto (można też ręcznie: mąkę należy przesypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki i siekać nożem, aż wszystko się połączy). Zlepiam w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkowuję (podsypując mąką) i wylepiam wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwam widelcem. Piekę w 180 st do zrumienienia.

Budyń
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5l mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • cukier (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Z 0,5l mleka odlewam pół szklanki, a resztę zagotowuję z masłem i cukrem. W pozostawionym mleku rozrabiam proszek budyniowy i żółtko. Wlewam na gotujące się mleko i mieszam do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorący budyń wylewam na upieczony spód tarty.

Mus czekoladowy
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. W tym czasie rozpuszczam czekoladę (ja robię to w mikrofali - zazwyczaj 2 razy po 30s, mieszając pomiędzy). Rozpuszczoną czekoladę wlewam do śmietany i dokładnie mieszam. Gotowy mus wykładam na przestygnięty budyń. Dekoruję owocami i odstawiam do lodówki, żeby ciasto stężało.
Tarta z budyniem i musem czekoladowym

Tarta z budyniem i musem czekoladowym

3 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger