maja 19, 2018

Ryżowe kotlety z indykiem i suszonymi pomidorami

Kotlety z ryżu i kurczka, które pokazywałam wam ponad rok temu, do dziś cieszą się niesłabnącą popularnością na blogu. Zresztą nie tylko tu - w wersji gotowanej to jedno z nielicznych dań mięsnych, które z apetytem zjada Niko (słynne 'kuleki z sosikiem'). 
Dziś przedstawiam inną wersję ryżowych kotletów - tym razem z mięsem indyczym, wzbogaconym kukurydzą i suszonymi pomidorami. Wyszło pysznie!

Ryżowe kotlety z indykiem i suszonymi pomidorami

  • 1 szkl suchego ryżu
  • 1/2 kg mięsa z indyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 suszonych pomidorów
  • łyżeczka posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Ryż gotuję w osolonym wrzątku do miękkości. Studzę i razem z mięsem mielę w maszynce na gęstym sitku. Przekładam do miski. Dodaję osączoną kukurydzę, posiekane suszone pomidory i bazylię. Doprawiam solą i pieprzem. Wyrabiam ręką na gładką masę. Zwilżonymi rękami formuję kotlety. Smażę na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Jeśli przygotowuję większą porcję, to usmażone partie kotletów przekładam do naczynia żaroodpornego i trzymam w lekko nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygły.
Wiecie też, że jako pracująca mama, lubię rozkładać przygotowywanie obiadu w czasie. Dlatego czasem, kotlety robię wieczorem: uformowane układam na desce do krojenia, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. Następnego dnia wystarczy mi kilkanaście minut na ich usmażenie. 
Ponieważ jednym z głównych składników dania jest ryż, do kotletów podaję tylko surówkę. 



4 komentarze :

  1. Mięsko z indyka jest fajne delikatne i na pewno super wyszły te kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojjjj zjaaaadłabym takie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger