Dziś zapraszam Was na pyszny deser „słodki bałagan” z bezą, bananami i malinową konfiturą. Do przygotowania w kilka chwil. Idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Jeśli macie połamane kawałki bezy, to w ten sposób nie tylko Wam się nie zmarnują, ale przygotujecie coś naprawdę pysznego. Spróbujcie.
Składniki: (na 2 porcje)*
- kawałki bezy – po połamaniu powinny starczyć na dwie warstwy
- 1 mały banan
- śmietana kremówka 30-36% (zimna)
- około 6 czubatych łyżeczek konfitury malinowej Stovit
- listki świeżej mięty
*podane ilości składników są orientacyjne, zależą od wielkości pucharków / szklanek
Przygotowanie:
Na dno pucharków kruszymy bezę, następnie układamy plasterki banana. Śmietanę ubijamy (nie dosładzam jej) i nakładamy porcję na warstwę bananową. Następnie dajemy po 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej (wspaniale przełamuje słodycz deseru) i znów kruszymy bezę (mniejszą ilość). Deser zwieńczamy porcją bitej śmietany i zdobimy plasterkiem banana i listkami świeżej mięty.
Smacznego
Jakiej wielkości są użyte pucharki w przepisie?i ile jest użyte śmietanki w przepisie?
To dość stary, bardzo prosty przepis/inspiracja. Tak jak podałam w opisie, podane ilości są orientacyjne.