Racuchy drożdżowe jabłkowo-serowe

 Dla mnie racuchy to smak dzieciństwa , smażone przez babcię puszyste drożdżowe placuszki zajadane z ciepłym mlekiem.Ja swoje nieco zmodyfikowałam.Racuszki te są naprawdę puszyste i lekkie, a dzięki dodaniu serka homogenizowanego nabierają nowego smaku. 



360 g mąki pszennej
3 średnie jabłka
250 ml ciepłego mleka
165 g serka homogenizowanego (u mnie truskawkowy)
30 g drożdży
3,5 łyżki cukru
1 jajko L

Ponad to:
cukier puder do posypania
olej rzepakowy do smażenia



Drożdże pokruszyć do miski, dodać do nich łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystko rozetrzeć tak aby drożdże się rozpuściły. Zostawić aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie jabłka obrać i pokroić w plasterki. 
Kiedy na rozczynie pojawią się bąbelki dodać do niego resztę mąki, mleko, serek, resztę cukru, jajko i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać jabłka w plasterkach, ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aby wyrosło. Kiedy ciasto podwoi objętość, na rozgrzanym średnim oleju smażyć racuszki nakładając ciasto łyżką. Racuszki są gotowa kiedy są rumiane z obu stron. Po zdjęciu z patelni osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne