» Przepisy » Kuchnie narodowe » Włoska » Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie

Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie


  
1 5 5 1
2018-05-18
ok. 50 minut
łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia włoska
Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie

Życie jest kombinacją makaronu i magii - powiedział znany reżyser Federico Fellini. Nie sposób się z nim nie zgodzić, zwłaszcza jeżeli spróbuje się tych przepysznych muszli makaronowych zapiekanych z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym :)

Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym to danie zachwycające. Muszle faszerowane są łososiem, włoską ricottą oraz charakternym porem. Cudownie komponują się z aksamitnym sosem koperkowych. To naprawdę magiczne danie :)

Przepis na muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym nie jest trudny. Przepis został napisany krok po kroku, tak abyś nie miała żadnych problemów ze zrobieniem tych obłędnych muszli z łososiem. Dzięki zdjęciom możesz zobaczyć, jak perfekcyjnie przygotować tak oryginalne i magiczne muszle makaronowe :)

Zrobienie tych zapiekanych muszli makaronowych w sosie koperkowym wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy ugotować muszle, przygotować farsz i sos, a potem hop do pieca na niecałe 20 minut. Prawda, że proste? :)

Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym to bardzo fajny i oryginalny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeżeli podasz muszle zapiekane według tego przepisu, Twoi bliscy będą zachwyceni. Najpierw oczaruje ich wygląd dania, a za chwilę będą zachwyceni jego smakiem. Bo te muszle makaronowe smakują. Ale jak one magicznie smakują! :)

Przekonaj się sama i wybierz ten sprawdzony przepis na muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym. Zaczaruj swoich bliskich tym przepysznym i obłędnym daniem :)


Składniki na muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym

30 muszli makaronowych
40 dag filetu z łososia
10 dag sera ricotta
1 szklanka śmietany 12%
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1 por (biała część)
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju + 2 łyżki do wysmarowania formy
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz

do podania świeże zioła

Przygotowanie dania muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i

... ricottą w sosie koperkowym

  1. Muszle ugotuj w dużej ilości osolonej wody do średniej miękkości (gotuj je we wrzątku 7 minut). Wyjmij z wody, dokładnie opłucz pod zimną wodą, odcedź i rozłóż pojedynczo, aby się nie posklejały.
  2. Przygotuj sos. Posiekaj koperek. Do rondelka przelej śmietanę. Dodaj koperek i dopraw sola i pieprzem. Podgrzewaj przez 3-4 minuty, często mieszając.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  4. Łososia pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej masło z olejem i smaż na nim pora i czosnek, aż się zeszklą. Często mieszaj.
  6. Dodaj łososia i smaż ok. 5-6 minut, często mieszając.
  7. Patelnię zestaw z ognia. Dodaj ricottę i kukurydzę. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj.
  8. Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Przelej do niej sos koperkowy.
  9. Muszle faszeruj farszem z łososia i układaj blisko siebie w formie.
  10. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15-18 minut.
  11. Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami i kolorową sałatą :)


Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 1

Muszle ugotuj w dużej ilości osolonej wody do średniej miękkości (gotuj je we wrzątku 7 minut).
Wyjmij z wody, dokładnie opłucz pod zimną wodą, odcedź i rozłóż pojedynczo, aby się nie posklejały.



Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 2

Przygotuj sos. Posiekaj koperek. Do rondelka przelej śmietanę.
Dodaj koperek i dopraw sola i pieprzem. Podgrzewaj przez 3-4 minuty, często mieszając.



Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 3

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Łososia pokrój w drobną kostkę. Pora pokrój w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło z olejem i smaż na nim pora i czosnek, aż się zeszklą. Często mieszaj.



Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 4

Dodaj łososia i smaż ok. 5-6 minut, często mieszając.



Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 5

Patelnię zestaw z ognia. Dodaj ricottę i kukurydzę.
Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj.



Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 6

Formę do zapiekania wysmaruj olejem. Przelej do niej sos koperkowy.
Muszle faszeruj farszem z łososia i układaj blisko siebie w formie.
Wstaw do piekarnika i zapiekaj 15-18 minut.



Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - etap 7

Podawaj na gorąco ze świeżymi ziołami i kolorową sałatą :)
Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym
pasują na każdą okazję i smakują każdemu :)




Pomysł, opracowanie przepisu i zdjęcia: Kamila Dąbrowska i Anna Szulc-Górska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Muszle makaronowe zapiekane z łososiem, porem i ricottą w sosie koperkowym - komentarze

~sara
~sara
22.05.2018 23:23
bardzo fajny przepis