Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

  Zapraszam na klasykę w nieco innym wydaniu-pieczarkowa po mojemu. Zupa pieczarkowa, tak często spotykana w naszych domach. Ja smak mojej zupy podkręciłam zagęszczając ją serkiem topionym o smaku borowikowym-wyszło naprawdę smacznie. 



Składniki na 4 osoby:
1 mała kostka wieprzowa np. od schabu
1 marchewka
1 mała pietruszka
1/2 pora
1/4 małego selera
liść laurowy
ziele angielskie
2 kostki rosołowe
sól, pieprz
300 g pieczarek
100 g sera topionego o smaku borowikowym
natka pietruszki do posypania
50 g grubego makaronu (u mnie kokardki)

Warzywa pokroić na drobno, kostkę umyć,dodać przyprawy i kostki rosołowe zalać wszystko 2 l wody i ugotować wywar. Kość wyciągnąć
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, dorzucić do wywaru i gotować ok 10 min. Serek topiony pokroić na kawałeczki i dodawać do gotującej się zupy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Ewentualnie doprawić solą lub pieprzem. Na koniec wrzucić makaron, przykryć pokrywką i już nie gotować, po 10 min makaron powinien być dobry. (jeżeli byśmy gotowali go w zupie stanie się miękki, rozlazły, a zupa za gęsta). Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne