ryba w sosie serowym

Ryba w sosie serowym – sos z sera feta

Przepis na zdrowy obiad, a do tego szybki i prosty. Przepis przypadnie do gustu fanom ryb i słonego smaku sera feta. Ryba w sosie serowym nadaje się też na kolację.

Szybki pomysł na obiad, który powstał pod wpływem chwili i głodu, a także zawartości lodówki. Była ryba – a dokładniej łosoś, był ser feta, były brokuły. Zatem na stole pojawiła się ryba w sosie serowym.

łosoś w sosie serowym

Sos serowy z sera feta robię dosyć często, bo nie wymaga dużo pracy, feta często pojawia się w mojej lodówce i po prostu lubię ten sos – to ostatnie to chyba najważniejszy argument ;)

Inne przepisy na rybę na obiad:

ryba w sosie serowym

Zachęcam Cię do wypróbowania przepisu. Zamiast łososia możesz usmażyć inną rybę, np. mintaja czy morszczuka.

 

Ryba w sosie serowym – sos z sera feta
Author: Agata Kurczak Chmielewska
2 porcje
Ingredients
  • 2 kawałki filetu z łososia (lub innej ryby)
  • 250 g pokruszonej fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mleka (u mnie sojowe)
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (lub ziemniaczaną)
  • pieprz, czosnek granulowany
  • olej kokosowy do smażenia
  • ugotowane na parze brokuły do podania
Instructions
  1. Rybę posyp granulowanym czosnkiem i usmaż na patelni.
  2. W czasie smażenia przygotuj sos, mieszając w garnuszku musztardę z mlekiem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku, podgrzewając na małym ogniu i dodając fetę.
  3. Gdy feta się rozpuści zagęść sos mąką i dopraw pieprzem do smaku.
  4. Usmażoną rybę wyłóż na talerze i polej sosem.
  5. Podawaj z różyczkami brokuł.

 

salmon withe feta cheese sauce

English version

Fish and Feta Cheese Sauce

2 serces

  • 2 pieces of salmon fillet (or other fish)
  • 250 g crushed feta
  • 1 clove of garlic
  • 1 glass of milk (I used soy milk)
  • 1 teaspoon dijon mustard
  • 1 tablespoon of chickpea flour (or potato)
  • pepper, granulated garlic
  • coconut oil for frying
  • steamed broccoli to be served

Sprinkle the fish with granulated garlic and fry in a pan.
During frying, prepare the sauce- mix in a pot mustard with milk and a crushed garlic clove. Heat it over low heat and add feta.
When the feta dissolves, add the flour to the sauce and season the pepper to taste.
Place the fried fish on the plates and pour over the sauce.
Serve with broccoli.

Podziel się
Facebook
Pinterest
Powiadom znajomego

48 odpowiedzi

  1. Ale rybka, no gdzie Ty ten przepis wynalazlas? :-)
    Wiesz Princess, juz dawno i Tobie i Oczku przyznalam palme pierszenstawa we wprowadzaniu pozytywnego zamieszanai i zakrecenia, nagrode podtrzymuje i sciskam Cie mocno!!

  2. Super jest ten sos, tylko musztarda zwarzyła mi mleko. Nawalili do niej octu, aż gębę wykrzywia. Po dodaniu sera zblenderowałem i prawie nie było widać ;) Polałem tym sosem sałatę lodową i smakowało pierwszorzędnie. Mam jeszcze ścinki łososia, zrobię dziś znów ten sos i dam do makaronu. Będzie pycha cz. 2.

  3. Super jest ten sos, tylko musztarda zwarzyła mi mleko. Nawalili do niej octu, aż gębę wykrzywia. Po dodaniu sera zblenderowałem i prawie nie było widać ;) Polałem tym sosem sałatę lodową i smakowało pierwszorzędnie. Mam jeszcze ścinki łososia, zrobię dziś znów ten sos i dam do makaronu. Będzie pycha cz. 2.

Dodaj komentarz