Zmysłowo pachnące truskawki i soczysty arbuz tworzą parę idealną. Owoce okolone są balsamicznym sosem z dodatkiem złocistego miodu; przyodziane wonnymi listkami mięty – te połączenie jest orzeźwiające dlatego doskonałe na wiosnę i lato. Ta odżywcza sałatka może być spożywana jako deser albo dodatek do dań wytrawnych… In English Link
Truskawki to skarbnica witaminy C, 100 gram owocu dostarcza 97% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Owoce zawierają też błonnik który usprawnia trawienie, potas który pomaga regulować ciśnienie we krwi i antocyjany – związki organiczne które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowalności na niektóre choroby jak choroby serca czy choroby nowotworowe. ( O arbuzie możesz przeczytać tutaj. )
Sałatkę wykonuję się szybko, a jej smak jest pyszny. Dla przełamania tekstury i w celu dostarczenia dodatkowych wartości odżywczych można ją wzbogacić o chrupiącą rzodkiewkę i płatki migdałowe.
2 filiżanki pokrojonego arbuza
6-8 truskawek pokrojonych na pół
Sos Miodowo- Balsamiczny
Około 3 łyżki octu balsamicznego
Około 1 łyżeczka miodu
Mięta
+ rzodkiewki
+ opcjonalnie płatki migdałowe
Do pokrojonego arbuza, truskawek i rzodkiewki dodajemy sos miodowo balsamiczny z listkami mięty – pozostawiamy w lodówce na około 30 minut. Dekorujemy miętą i opcjonalnie płatki migdałowe.
Jump Link to Here
Strawberries and Watermelon Salad with the hint of Balsamic Vinegar and Mint
Delicious strawberry and a juicy watermelon form a very compatible pair … The fruits are infused with the balsamic vinegar with a hint of sticky honey and aromatic mint – this combination is refreshing, and therefore perfect for sunny days. This healthy salad can be consumed as a dessert or as an addition to savory dishes.
Strawberries are an excellent source of vitamin C, 100 grams provides 97% of the recommended daily requirement for ascorbic acid. Strawberries are a good source of: fiber which improves digestion, potassium which helps regulate blood pressure and anthocyanins – organic compounds that may reduce the risk for some chronic diseases that include heart disease or cancer. ( About the watermelon, you can read here.)
This salad taste good and is excellent for your health; to provide additional nutrients, and improve sensory attributes you can add crunchy radish and sliced almonds.
3 cups of watermelon
6-8 strawberries cut in half
Honey Balsamic Vinaigrette
About 3 tablespoons of balsamic vinegar
1 teaspoon of honey
Fresh mint
+ radishes
+ almond flakes
- Cut watermelon, strawberries and radishes; Add honey balsamic vinaigrette with addition of mint – refrigerate for about 30 minutes. Serve with mint and sliced almond.