wtorek, 15 maja 2018

Ciasto rabarbarowe z budyniem


Hej!
Tym razem jeszcze jedną wariacja na temat rabarbaru.
Dodatek budyniu sprawi, że ciasto nabierze łagodnego charakteru.

Potrzebujemy:
  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki mąki semoliny
  • 1 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

dodatkowo:
  • rabarbar
  • ½ szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • ½ l mleka
  • 3 łyżki cukru


Podane składniki na ciasto szybko mieszamy.


Nie lepimy jednak gładkiego ciasta. Ma mieć postać piasku.
Połowę wykładamy na blaszkę i uklepujemy, pieczemy około 5 minut.
W tym czasie gotujemy budyń. 
Jeśli macie ochotę na słodszą wersję ciasta, to można zwiększyć ilość cukru.
Na podpieczony spód ciasta wykładamy pokrojony rabarbar z cukrem, na niego wylewamy budyń.


Na wierzchu sypiemy resztę ciasta. Pieczemy na złoty kolor. Smacznego.

1 komentarz: