Mleczno-mięto ryż z owocami

Mleczno-mięto ryż z owocami (1)

Dziś zapraszam Was na mleczno-miętowy ryż z owocami. To takie moje małe wspomnienie dzieciństwa. Od zawsze uwielbiałam ryż, zupę mleczną z ryżem czy najróżniejsze desery ryżowe. Dziś do takich ryżowych miseczek równie ochoczo siadają moje dzieci 🙂 Dzisiejszy deser jest prostą i smaczną propozycją, która uda się każdemu (ważne, by co jakiś czas przemieszać ryż podczas gotowania). Taki ryż wspaniale smakuje z dowolnymi owocami. U mnie dziś z brzoskwiniami. W sezonie polecam wersję z malinami lub truskawkami. Spróbujcie.

Mleczno-mięto ryż z owocami (3)

Mleczno-mięto ryż z owocami

Mleczno-mięto ryż z owocami (2)

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu – u mnie biały okrągły RISANA
  • 2 gałązki mięty + do dekoracji
  • około 1 i 1/2 szklanki wody
  • około 1/2 szklanki mleka
  • 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie
  • do smaku – miód, cukier, syrop z agawy itd (można też pominąć)

Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy wodę i wkładamy 2 gałązki świeżej mięty, gotujemy. Do gotującej się wody z miętą wsypujemy 1 opakowanie ryżu (rozcinamy woreczek). Gotujemy pod przykryciem około 14 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dolewamy mleko, dość często mieszamy gotując jeszcze około 4 minut. Zdejmuję garnek z ognia i zostawiam na chwilę pod przykryciem. Przed przełożeniem do miseczki można wyciągnąć większe kawałki mięty. Do smaku dodajemy miód, cukier lub inne „słodzidło” (wg upodobań), mieszamy.

Mleczno-miętowy ryż przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy pokrojoną brzoskwinię i dekorujemy miętą.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz