sobota, 6 maja 2017

Szarlotka z rabarbarem


Kolejne ciasto, które ucieszy fanów rabarbaru :). Tym razem pyszna szarlotka z jego dodatkiem - kruchutkie, maślane ciasto, delikatna, słodziutka pianka, a pomiędzy tym wszystkim dużo jabłkowo - rabarbarowego nadzienia. W związku z tym, że zbyt późno zorientowałam się, że nie mam w domu cynamonu ( który jest przecież klasycznym dodatkiem do szarlotki ), nadzienie przyprawiłam imbirem i kardamonem. I takie połączenie to dla mnie poezja ;). Ale można oczywiście dodać cynamon :). Sezon na rabarbar już w pełni, zachęcam więc do wypróbowania przepisu. Takiej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć...;).


Kruche ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 180 g masła, zimnego
  • 4 żółtka
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe:
  • 800 g jabłek ( waga przed obraniem ) + sok z połowy cytryny
  • 800 g rabarbaru
  • 120 g cukru ( część można zastąpić cukrem brązowym )
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • 1,5 łyżeczki kardamonu
Pianka:
  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w kosteczkę zimne masło i lekko wszystko razem przesiekać nożem, następnie szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą ( około 60 % ) i  mniejszą ( około 40 % ). Obie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Ciasto można również zamrozić ( ja tak zrobiłam ).

Przygotować formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

Schłodzone ciasto ( większą część ) rozwałkować na wielkość formy, następnie pomagając sobie wałkiem przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej dno. Zamrożone ciasto wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy, wyrównać i lekko przyklepać. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć.


Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. 
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ).

Rabarbar przełożyć do rondla lub na dużą patelnię, dodać cukier i podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do momentu, aż cukier się rozpuści, a rabarbar zacznie puszczać sok i lekko się rozpadać. Dodać jabłka oraz przyprawy i chwilę wszystko razem smażyć. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.


Pianka:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.


Pieczenie ciasta:

Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 35 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu. 

Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia. Po tym czasie posypać cukrem pudrem. 
UWAGA: Dopiero całkowicie wystudzone ciasto będzie się dobrze kroiło.


Smacznego :) 






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates