niedziela, 6 maja 2018

Sernik z kokosową chmurką

Lubicie kokos? Jeśli tak, to na pewno polubicie połączenie sernika z kokosem 💛 Do ciacha koniecznie filiżanka  świeżo zaparzonej kawy 😊Zapraszam 💛






Składniki:
spód ciasta:
mąka pszenna 30 dag,
żółtka 2 szt,
jajko 1 szt,
cukier puder 10 dag,
masło lub margaryna 18 dag,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
skórka z pomarańczy 0,5 łyżeczki,

masa serowa:
ser biały 1 kg 20 dag,
żółtka 4 szt,
jajko 1 szt,
cukier 1,5 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
olejek waniliowy 1 łyżka,
mleko 1 szklanka,
olej 0,5 szklanki,

kokosowa chmurka:
białka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
masło 10 dag,
wiórka kokosowe 20 dag,
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki,

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 st. C przez ok. 15 min.

Ser biały mielimy 2 razy lub miksujemy na gładko w malakserze. W przepisie użyłam swojskiego serka, ale można również użyć sera z wiaderka. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 45 min. 

Kokosowa chmurka: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do piany wraz z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Kokosową chmurkę wykładamy na sernik i pieczemy przez 15-20 min. aż wierzch ciasta się zarumieni. Sernik chłodzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika. 

Smacznego😊

4 komentarze:

  1. ale pyszny ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Noo myślałam że się nie uda ale wyszedł elegancki i każdy chwalił koleżanka przepis nawet wzięła :D pycha !!!

    OdpowiedzUsuń