piątek, 4 maja 2018

Quesadilla-meksykańskie przekąski


Genialny pomysł na przekąskę lub obiad,fajnie smakuje z sosem czosnkowym  lub ketchupem,robi się je bardzo szybko a za to smakują wyjątkowo.

Głównym składnikiem Quesadilla jest kukurydziana tortilla. Nakłada się na nią łatwo topiący się ser, po czym składa się tortillę na pół. Następnie ogrzewa się ją na małym ogniu -np na patelni -tak, aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze się roztopił.Do środka można dodać składniki różne jakie się chce mięso,grzyby,warzywa,ważne żeby było sporo sera wtedy się nie rozpadnie i można spokojnie pokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często..... 

Składniki:
  • 4 placki tortilli 
  • 30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • olej,sól,pieprz,szczypta chilli
  • ząbek czosnku
  • rozmaryn(lub inne ulubione przyprawy)


Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,mięso smażymy na patelni ,doprawiamy do smaku czosnkiem ,solą pieprzem i rozmarynem,odstawiamy.Cebulę kroimy w piórka ,paprykę w paseczki i smażymy razem na odrobinie oleju,doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną chilli(w zależności jak ostre lubicie tyle dajcie).
Na suchą patelnię kładziemy placek tortilli i na połówce rozsypujemy ser,na to mięso i paprykę z cebulą,trochę kukurydzy


 i na wierzch ser,przykrywamy drugą połowa tortilli,po ok  2 min. przewracamy na drygą stronę jak omlet,żeby ser stopił się również z drugiej strony i po ok 2 min zdejmujemy z patelni i kroimy w trójkąty, robimy tak samo z pozostałymi plackami,podajemy z sosikiem czosnkowym lub ketchupem,
Smacznego!!!







0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!