kwietnia 26, 2018

Kotlety z szynki pieczone w pomidorach

Kotlety z szynki w pomidorach to świetny obiad dla zabieganych. Mięso można przygotować dzień wcześniej, potem tylko razem z przyprawami włożyć do woreczka do pieczenia i na 1,5 godziny o nim zapomnieć. Danie dobrze się odgrzewa, dlatego robię zawsze porcję na 2 dni. 
Kotlety z szynki pieczone w pomidorach

 Kotlety z szynki pieczone w pomidorach


  • kilogram szynki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • łyżka soli (można więcej, wg preferencji)
  • 500 ml passaty pomidorowej (może być z przyprawami) lub pomidorów z puszki
Mięso kroję w plastry i lekko rozbijam. Wszystkie przyprawy mieszam w miseczce i mieszanką obsypuję mięso. Wstawiam na noc do lodówki (lub przynajmniej na godzinę - dwie). Następnie przekładam do rękawa do pieczenia lub specjalnego woreczka. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę i passatę pomidorową. Piekę około 1,5 h w 180 st C.


Kotlety z szynki pieczone w pomidorach

2 komentarze :

  1. MNiam. Ale poczekam na te naprawdę dobre, pachnące słońcem pomidory :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger