kwietnia 17, 2018

Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem

Dziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia.


Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem

1 opakowanie filetów śledziowych (250g)
2 duże cebule
olej do smażenia
1 czerwona papryka
mały przecier pomidorowy
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
150 g kukurydzy konserwowej
3 plastry ananasa z syropu

Śledzie umyć i przesuszyć a następnie pokroić w paski.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, lekko podsmażyć.
Dodać miód, sok z cytryny, 4 łyżki wody (albo zalewy z ananasa) i przecier – dusić ok 5 minut.
Na patelnię dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawić solą i pieprzem.

Przestudzić sos, a następnie dodać pokrojone śledzie – wymieszać i odstawić do lodówki na noc.
salsa śledziowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger