kwietnia 09, 2018

Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem

drożdżowe ciastka z jabłkami i cynamonem
Niedługo czeka nas raj owocowy - truskawki, maliny, jeżyny, śliwki morele... w oczekiwaniu pocieszam się jednak poczciwymi i niezawodnymi jabłkami. Dziś proponuję Wam ciasteczka z jabłkiem i cynamonem. Aromatyczne małe pierożki z ciasta drożdżowego, wypełnione pieczonymi jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne! Skutecznie odpędzają tęsknotę za innymi owocami, właściwie skutecznie odpędzają wszelkie tęsknoty. Świetne jako deser albo przekąska, idealne do spakowania do szkolnej lunchówki. A zapach podczas pieczenia bezcenny.


Drożdżowe ciasteczka z jabłkami i cynamonem


15 gr drożdży
8 łyżek cukru
łyżka mleka
450 gr mąki
kostka margaryny
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii ( opcjonalnie)
2 jajka
pół szklanki śmietany
szczypta soli
4 duże jabłka lub 6 małych (muszą to być kwaśne i twarde jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia np szara reneta)
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania

Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut. 
W tym czasie obrać i pokroić jabłka – duże na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Jabłka obtoczyć w cynamonie i 2 łyżkach cukru.
W misce wymieszać mąkę, margarynę, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, śmietanę, sól i mieszankę drożdży.
Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy (dobrze oprószonej mąką, żeby  się nie przyklejało)- można je podzielić na dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga.  Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione. 
Po wyjęciu ostudzić i  oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger