Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone

     Długo przymierzałam się do tego ciasta. Wydawało mi się trudne. Sądziłam, że biszkopt się połamie. Wiecie co? Okazało się to banalnie proste. Biszkopt, jeszcze ciepły, zwija się w ściereczkę i to cała filozofia :) Jest pysznie. Spróbujcie :)

Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 120 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki cappuccino (u mnie o smaku rumowym)

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Blachę (półkę) z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto delikatnie wyrównując. Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut aż się delikatnie zarumieni.

Zaraz po upieczeniu ciepły biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę papierem do góry. Zdejmujemy papier i zwijamy roladę razem ze ścierka. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy przez pierwszą minutę na wolnych obrotach a potem na szybszych obrotach. Jak zacznie gęstnieć to dodajemy cukier i cappuccino. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone.

Biszkopt rozwijamy i nakładamy nasz krem zostawiając 2 cm wolnego miejsca przy krawędzi, aby krem przy zwijaniu nie wypłynął. Ponownie zwijamy roladę już bez ścierki ;)
Zawijamy roladę w folię spożywczą lub aluminiową i schładzamy w lodówce.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki. Smacznego :)

Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone



Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone



Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone



Rolada biszkoptowa o smaku cappuccino ze śmietanką i mascarpone



Komentarze