Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado

kolorowa-miska-z-warzywami

Buddha bowl, to bardzo modne ostatnio zdrowe i odżywcze miski pełne smaku. Są proste w przygotowaniu,  a do ich skomponowania możemy użyć nasze ulubione produkty i składniki. Miski rozmaitości są bardzo kolorowe, przypominają rajskiego ptaka, który ma nam przywoływać przed oczy piękne letnie krajobrazy i wprawiać w słoneczny nastrój.
Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka:
  • Baza - makarony, kasze, sycące warzywa (bataty, buraki)
  • Warzywa - powinny stanowić około 50% miski. Z reguły używa się 2-3 rodzajów warzyw, w większości na surowo.
  • Białka - mięso, nabiał, jajka, awokado
  • Toppingi - marynowane warzywa, orzechy, nasiona
  • Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione
  • Sos - może to być klasyczny dressing na bazie oleju czy jogurtu, a także gęsty dip lub hummus

Dziś mam dla Was przepis na buddha bowl w wersji wegańskiej, oto miska rozmaitości z quinoa i awokado. Pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo!



Buddha bowl: miska rozmaitości z quinoa i awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2  malinowego pomidora
  • 2 duże rzodkiewki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 garści liści szpinaku
  • kiełki rzodkiewki
  • rzeżucha
  • uprażone nasiona słonecznika
Dressing:
  • oliwa z oliwek EV
  • sok z cytryny
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
W szklance dokładnie mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy.
Pomidora i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Awokado obieramy i również kroimy w plastry.
W misce układamy listki szpinaku, na nich kładziemy komosę, pomidory, rzodkiewki i awokado. Posypujemy cebulą i kiełkami. Na koniec wszystkie składniki polewamy dressingiem. Od raz podajemy.

Komentarze