kwietnia 20, 2018

Młoda kapusta z zasmażką i kiełbasą

W dzieciństwie nie było to moje ulubione danie, ale teraz czekam na nie cały rok! Gdy tylko pojawią się pierwsze główki, nie mogę się powstrzymać i kupuję od razu dwie. Młodą kapustę lubię w zasadzie w każdej wersji: duszoną, zasmażaną, z mięsem i bez, surówkę, lekko ukiszoną...Ach! Aż ślinianki pracują na samą myśl. 
Młoda kapusta z zasmażką i kiełbasą to pyszne danie na wiosenny obiad. Właściwie nic już więcej nie trzeba. Tylko chleb lub ziemniaki.



Młoda kapusta z zasmażką i kiełbasą

  • 2 główki młodej kapusty
  • 3 listki laurowe
  • łyżka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • kawałek dobrej kiełbasy
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • sól
  • szklanka wody lub bulionu
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1,5 łyżki mąki
Kapustę myję i siekam lub ścieram na tarce. Przekładam do garna, dodaję listki laurowe, ziele angielskie i wlewam wodę lub bulion. Wstawiam na gaz i gotuję około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie na oleju lub maśle podsmażam drobno pokrojoną cebulę i kiełbasę (aż cebula się zeszkli). Wsypuję mąkę, mieszam. Całość przekładam do garnka z kapustą. Mieszam i gotuję aż się zagotuje. Solę do smaku i dodaję koperek. 



Wypróbuj też inne moje przepisy na młodą kapustę:

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger