Sposoby na POKRZYWĘ w kuchni

Zanim pokrzywa zacznie kwitnąć można zerwać jej listki i wykorzystać ich lecznicze właściwości podczas przygotowywania wiosennych posiłków. Urozmaicą one m.in. kanapki, dania z makaronem, koktajle i zupy.

Desktop36

KREM Z POKRZYWY

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 – 5 garści liści pokrzywy
  • 1 cebula
  • 3 cm pora
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny lub jajko do podania

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju wraz z posiekanym porem. Po lekkim zarumienieniu wrzuć pokrojone w kostkę jarzyny, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez około 20 minut, aż do zmiękczenia warzyw. Po tym czasie wrzuć umyte, sparzone i posiekane listki pokrzywy i gotuj przez 5 minut. Wyjmij ziele angielskie, liść laurowy i zmiksuj zupę na krem. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego lub ugotowanym jajkiem.

ZIELONE KLUSKI LENIWE

  • 1 szklanka liści pokrzywy
  • 1 jajko
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 6 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Liście pokrzywy umyj, sparz i zmiksuj razem z jajkiem i twarogiem. Dodaj mąki, zagnieć ciasto i uformuj wąski wałeczek. Pokrój jak kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie.

PESTO Z POKRZYWY

  • 1 – 2 garści liści pokrzywy
  • 3 łyżki posiekanych orzeszków, np. pinii, nerkowców, włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek

Liście pokrzywy umyj i sparz. Wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj na gładką masę w misie blendera. Dopraw do smaku. Gotowe pesto pasuje najbardziej do ryb i makaronów.

HUMMUS

  • garść świeżych liści pokrzywy
  • 240 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • ok. 60 ml lodowatej wody
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Ciecierzycę dokładnie odcedź i opłucz. Pokrzywę umyj i sparz. Następnie umieść je w misie blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem na gładką masę. Dolewaj powoli lodowatą wodę i dokładnie wymieszaj. Powstały hummus przełóż do miski, polej z wierzchu oliwą i posyp przyprawami (np. czarny i czerwony pieprz, czosnek niedźwiedzi). Idealnie sprawdzi się do pieczywa, warzyw oraz mięsa.

OMLET Z LIŚĆMI POKRZYWY

  • 3 garści liści pokrzywy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 oleju rzepakowego/oliwy/masła

Świeże liście pokrzywy umyj i sparz wrzątkiem. Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na oleju. W między czasie ubij jajka na puszystą masę, dodaj mąkę, sól, pieprz i wymieszaj z pokrzywą. Powstałą masę wylej na patelnię, smaż pod przykryciem przez kilka minut i przerzuć na drugą stronę, by omlet był odpowiednio ścięty z obydwu stron.

KOKTAJL Z POKRZYWĄ

  • garść liści pokrzywy
  • szklanka truskawek
  • kubek jogurtu  naturalnego skyr
  • 1 łyżka nasion lnu/chia
  • 1 łyżka płatków owsianych

Liście pokrzywy umyj i sparz. Owoce pokrój na mniejsze cząstki. Przygotowane składniki wrzuć do misy blendera i dokładnie zmiksuj.

Smacznego!

LOGO

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anka
Anka
5 lat temu

Brzmi całkiem apetycznie. Nawet nie wiedziałam, że z pokrzywy można tyle wyczarować:)