Serniczkowe placuszki – delikatne i rozpływające się w ustach

Serniczkowe placuszki - delikatne i rozpływające się w ustach (1)Serniczkowe placuszki - delikatne i rozpływające się w ustach (2)

Ja i moje dzieci po prostu uwielbiamy najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na serniczkowe placuszki – delikatne i rozpływające się w ustach. Jak zawsze proste w przygotowaniu, z minimalnej ilości składników. Takie serniczkowe placuszki możecie podać z dowolnymi dodatkami. U nas najczęściej jagodowa konfitura i cukier puder lub świeże owoce (w sezonie). Spróbujcie, polecam.

Serniczkowe placuszki - delikatne i rozpływające się w ustach (4)Serniczkowe placuszki – delikatne i rozpływające się w ustach

Serniczkowe placuszki - delikatne i rozpływające się w ustach (3)

Składniki:

  • 200 g twarożka kanapkowo-sernikowego Wieluń Mój Ulubiony
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 1 jajko klasy M
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olej kokosowy do smażenia – u mnie Woj-len
  • do podania: cukier puder, jagodowa konfitura lub świeże owoce

Przygotowanie:

Do miski przekładamy nasz twarożek, dodajemy mąkę, wbijamy całe jajko i dodajemy cukier puder. Całość dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Placuszki smażymy na małym ogniu na oleju kokosowym. Uwaga! Placuszki są naprawdę delikatne (takie mają być, dzięki temu rozpływają się w ustach i są uwielbiane przez dzieci). Warto robić je mniejsze (ja zazwyczaj wykładam około niespełna 3/4 łyżki masy na 1 placuszek), gdy ładnie się podsmażą z jednej strony ostrożnie obracam je za pomocą łopatki na drugą stronę. Gdy placuszki lekko przestygną ich konsystencja jest bardziej zwarta – moje dzieci wówczas łapią je w rączkę i „siup” do buzi 😉

Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie cukier puder, konfitura jagodowa lub świeże owoce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz