Makaron ryżowy ze szpinakiem liściastym i fetą. Danie dla zabieganych.

     Zapewne zauważyliście, że na blogu pojawia się dużo przepisów ze szpinakiem :)  Po prostu uważam, że dobrze przygotowany jest przepyszny :)
     Szpinak lubi czosnek, gałkę muszkatołową i parmezan (lub inny twardy, długo dojrzewający ser). Dobrze komponuje się z makaronem ale również z ryżem. Dziś kompromis: w towarzystwie makaronu ryżowego :) Pycha.

Makaron ryżowy ze szpinakiem liściastym i fetą. Danie dla zabieganych.


Składniki: (dla 3-4 osób)
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 450 g szpinaku liściastego mrożonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g sera twardego typu parmezan lub grana padano
  • 2 łyżki tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • opakowanie sera typu feta
Wykonanie:

Szpinak możemy wrzucić dzień wcześniej do rondelka żeby się rozmroził. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu przy przygotowywaniu obiadu. Natomiast jeśli tego nie zrobimy to po prostu rozmrażamy go w rondelku z odrobina wody na wolnym ogniu. Zajmie nam to dodatkowe 15 minut. Gdy szpinak będzie już rozmrożony to przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy gałkę muszkatołową i parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy chwilę do połączenia się smaków. Na końcu wrzucamy fetę pokrojona w kosteczkę.

W tym samym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Taki makaron nie wymaga gotowania. Zalewa się go wrzątkiem i trzyma kilka minut pod przykryciem, dlatego to dobre danie dla zabieganych osób.

Gdy wszystko będzie gotowe podajemy na talerze. Po wierzchu możemy posypać dodatkowo parmezanem. Smacznego :)


Makaron ryżowy ze szpinakiem liściastym i fetą. Danie dla zabieganych.

Komentarze

Prześlij komentarz