Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasa i pieczarkami

Tradycyjne kotlety ziemniaczane urozmaicone nadzieniem z kiełbasy i pieczarek, a do tego pikantny mocno pomidorowy sos i kompletne danie obiadowe gotowe:)




Na 8 dużych kotletów
Na kotlety:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 jajo
4 łyżki mąki
1 średnia cebula
1 łyżeczka chili
sól, pieprz

Na nadzienie
3 duże pieczarki 
2 średnie kiełbasy zwyczajne
1 duża cebula
sól i pieprz

Sos:
1 puszka krojonych pomidorów
3 suszone połówki pomidorów
1 papryczka chili
zioła prowansalskie
3 małe cebulki
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier

Ponad to:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania




  • Pikantne kotlety ziemniaczane z kiełbasą i pieczarkamiZiemniaki ugotować wraz z ząbkami czosnku i solą. Cebulkę drobno pokroić. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą masę, podzielić na 8 części.

    Kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki, pieczarki w półplasterki, a cebulę w piórka, wszystko podsmażyć i osączyć z tłuszczu, doprawić solą i pieprzem.
    Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety
    Kotlety panierować w bułce tartej, ponacinać delikatnie w kratkę i smażyć na oleju na małym ogniu.
    Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
  •    Sos. Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać, bo jest wystarczająco gęsty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne