2018/04/11

Bulgur z kurczakiem, pieczarkami i ciecierzycą z parmezanem

Tak bardzo lubię kasze. Jestem ciekawa czy Wy także? Ostatnio chętnie przygotowuję nowe przepisy z kaszą bulgur i muszą koniecznie uzupełnić zapasy, bo kaszy bulgur obecnie w mojej szafce brak. 

Przygotowałam dzisiaj obiad na dwa dni w kwadrans! Jutro więc mam wolne od gotowania.  Bardzo syte danie. Połączyłam delikatne mięso drobiowe z kaszą, papryką, pieczarkami i cieciorką oraz parmezanem. Tak, to ser włoski doda smaku kaszy, która jest w smaku i świetnie komponuje się z kurczakiem i pozostałymi warzywami. To jest danie idealne na ciepło i na zimno, świetny pomysł na lunchbox.





Bulgur z kurczakiem, pieczarkami i ciecierzycą z parmezanem / 2 porcje

Składniki:
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/3 żółtej papryki
  • 2 garście malutkich pieczarek
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Filet z kurczaka oczyszczamy.
  • Kroimy w dużą kostkę.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
  • Pieczarki kroimy na polówki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy plasterki czosnku oraz słodką paprykę.
  • Mieszamy, a po chwili wrzucamy kawałki kurczaka, paprykę oraz pieczarki.
  • Podsmażamy całość, ale nie za długo, bo kurczak będzie zbyt suchy.
  • Gasimy płomień.
  • Dodajemy odsączoną i opłukaną wcześniej pod wodą cieciorkę.
  • Doprawiamy do smaku, dodajemy suszone oregano.
  • Podajemy na ugotowanej kaszy bulgur, posypujemy startym parmezanem.
  • Danie można podać dodając ulubione posiekane zioła, dobrze będzie komponować się ze składnikami posiekana natka z pietruszki lub tymianek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz