2018/04/10

Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i zieloną sałatą

Dzisiaj przygotowałam na kolację podpłomyki z mięsem z kurczaka. Kolacja wyszła naprawdę bardzo smaczna! Podpłomyk, musztarda, grillowane kawałki z kurczaka posypane parmezanem i zielona, chrupiąca sałata. To było pyszne! Podpłomyki robi się szybko i bardzo prosto-tylko woda, mąka i sól. Smażymy je na suchej patelni z każdej strony i gotowe.

Takie podpłomyki mogą stanowić bazę różnych przekąsek lub świetnie są także jako dodatek do dania. Podpłomyki z czasem robią się twarde i mniej chrupiące, dlatego najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu i zajadać. Na ciepło smakują zdecydowanie najlepiej!




Podpłomyk z kurczakiem, parmezanem i musztardowym dressingiem / około 4-5 podpłomyków

Składniki:

podpłomyki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • woda
  • sól

dodatki
  • 1 filet z kurczaka
  • wewnętrzne liście sałaty masłowej
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • około 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek startego parmezanu lub grana padano
  • 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Filet z kurczaka oczyszczamy.
  • Kroimy na paski.
  • Na patelnię wylewamy olej do smażenia.
  • Gdy już rozgrzeje się dodajemy kawałki kurczaka.
  • Oprószamy słodką papryką w proszku i solą.
  • Gdy jedna strona ładnie się przysmaży, odwracamy i ponownie oprószamy solą i słodką papryką w proszku.
  • Kurczak ma być złocisty z zewnątrz, ale w środku musi pozostać soczysty, nie suchy.
  • Złociste kawałki kurczaka odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Przykrywamy, aby pozostały ciepłe.
  • Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto.
  • Jeśli ciasto jest zbyt klejące dosypujemy mąkę pszenną.
  • Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy w kulki.
  • Każdą rozpłaszczamy i tworzymy małe podpłomyki.
  • Na rozgrzanej, suchej patelni układamy krążki ciasta.
  • Smażymy z każdej strony, aż powstaną złoto-brązowe plamki.
  • Gorący podpłomyk smarujemy musztardą.
  • Na wierzchu układamy porwane liście sałaty, następnie ciepłe kawałki kurczaka.
  • Posypujemy świeżo startym parmezanem i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami.
  • Cytryną kroimy na cztery części.
  • Podajemy z kawałkiem cytryny do skropienia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz