Leczo z cukinią – najprostszy przepis

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią to pyszne, letnie danie z dużą ilością warzyw. Smakuje również bardzo dobrze po ponownym odgrzaniu, dlatego można je przygotować dzień wcześniej.

Robiłam już leczo w różnych wersjach i z przeróżnymi dodatkami, ale to robię najczęściej, gdyż nie wymaga wielu składników, a jest naprawdę bardzo dobre. Jest również bardzo proste do zrobienia, jedyną trudnością, jaka może wyniknąć to przypilnowanie, aby cukinia się zbytnio nie rozgotowała.

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 250 g kiełbasy typu śląska
  • 2 papryki czerwone i 1 zielona (można dać również jedną żółtą)
  • sporej wielkości cukinia albo kilka małych (około 500-700 g)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki ostrego ketchupu (opcjonalnie)
  • oregano, sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i podsmażamy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w dość dużą kostkę (jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać ze skórki). Całość zalewamy passatą pomidorową i dusimy około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ale cukinia nie będzie się rozpadać. Pod koniec duszenia dodajemy ketchup i przyprawy.

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią
Print Friendly, PDF & Email