4/09/2018

4/09/2018

Placuszki gryczane z bekonem, jajkiem i awokado





Witajcie! Na początek tego tygodnia mamy dla Was placuszkową inspirację: placki gryczane z bekonem, jajkiem i awokado - dobre zarówno na pożywne  śniadanie, jak i pyszny obiad :-) 


Składniki:
Placuszki:
⦁    około 1 1/2 szklanka maślanki naturalnej
⦁    1/2 szklanki mąki gryczanej
⦁    1/4 szklanki mąki orkiszowej
⦁    1 jajko
⦁    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
⦁    rukola
⦁    bekon
⦁    awokado
⦁    1 jajko
⦁    sok z cytryny
⦁    sól, pieprz
⦁    olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Następnie dodajemy obydwa rodzaje mąki, szczyptę soli i pieprzu praz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy placuszki, z dwóch stron na złoty kolor.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy je w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.
Bekon smażymy na patelni wraz z jajkiem.
Usmażone placuszki układamy w stosik. Przekładamy je dodatkami: rukola, awokado, bekonem i jajkiem. Podajemy na ciepło.


6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, aż naszła mnie ochota na drugie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, super - szybko się je robi więc możesz sobie zafundować ;-)

      Usuń
  2. Cudowne, będę musiała zrobić sama.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdjęcia. Aż się chce od razu rzucić na jedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie i zachęcam do wypróbowania przepisu ;-)

      Usuń