sobota, 7 kwietnia 2018

Ciasto kokosowo - limonkowe


Bardzo smaczne ucierane ciasto, wykonane na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków i aromatycznej limonki. Ciasto nie należy do lekkich, jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :).


Składniki:
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 3 duże jajka
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego ( można pominąć )
  • skórka otarta z 1 dużej limonki, wyszorowanej i sparzonej
  • sok z 1 dużej limonki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy limonki
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do oprószenia
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę ( ucierać minimum 10 minut ). Dodać mleko skondensowane, zmiksować.

Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy, sok oraz skórkę z limonki, zmiksować.

Dodawać suche składniki na zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.

Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.


Lukier:

Cukier puder oraz sok z limonki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki, lub soku z limonki - jeżeli będzie zbyt gęsty. 

Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.


* Choć jak wspomniałam we wstępie, ciasto nie wyrasta dużo, surowej masy jest sporo, potrzebna jest więc głęboka keksówka.


Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates