Jajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu)

Jajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu) (1)

Jajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu). To moja kolejna świąteczna propozycja. Choć takie jajka też często podaję np. na rodzinnych przyjęciach. Tak faszerowane jajka są lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych jajek z majonezem, a na pewno posmakują nie jednej osobie. Jeśli tak jak ja uwielbiacie tuńczyka, spróbujcie 🙂

Jajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu) (2)

Składniki:

  • 3 jajka*
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach 170 g
  • około 2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Woj-len
  • kolorowy pieprz do smaku (u mnie w młynku)
  • szczypiorek do podania

*ilość jajek można zwiększyć, ja przygotowuje zazwyczaj po 3-4 jajka z różnymi rodzajami farszu

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół (wzdłuż). Wyciągamy żółtka, przekładamy do miseczki. Dodajemy tuńczyka w kawałkach i około 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Całość doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i dokładnie mieszamy np. widelcem. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy, dodajemy więcej oleju.

Naszym prostym tuńczykowym farszem nadziewamy połówki białek.

*resztę farszu można wykorzystać np. na kanapki, dodać drobno pokrojony ogórek i nadziać inne jajka itd.

Smacznego

Jajka faszerowane tuńczykiem (z olejem rzepakowym, bez majonezu) (1)

Talerzyk, na którym podałam faszerowane jajka pochodzi z Galerii Cuda Świata. Polecam Wam tam zajrzeć ?

Galeria Cuda Śwata logo

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz