Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym

Zawsze faszerowałam tylko pomidory, paprykę i pieczarki, postanowiłam, że nadszedł czas na ziemniaki. Soczysta wieprzowina, delikatny kurczak, słodka kukurydza i ostra papryczka chilii a do tego sos czosnkowo-koperkowy. Idealne danie na obiad lub kolacje.



3 duże ziemniaki
150 g mielonej łopatki
150 g piersi z kurczaka
2 duże łyżki kukurydzy
1 mała cebula
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
3 połówki suszonych pomidorów
1 łyżka oliwy
100 g żółtego sera
sól, pieprz bazylia
Na sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu
1 łyzka ketchupu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki maggi
2 duże łyżki posiekanego , świeżego koperku
pieprz



  •  Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć i przeciąć w poprzek. Ułożyć na blasze i piec 15 min w 170 st.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Papryczkę chili, pomidory, czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do mięsa. Doprawić i smażyć aż mięso będzie miękkie. Odstawić do ostygnięcia.
  •    Ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. W zimnych wydrążyć miejsce na farsz, zostawiając ok 1 cm miąższu ziemniaka.Farsz wymieszać z połową sera żółtego i napełnić nimi ziemniaki. Resztą sera pokryć wierzch ziemniaków. Piec 20 min w 170 st.
  • Sos: czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ziemniaki podawać na gorąco wraz sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne