niedziela, 2 lipca 2017

Krokiety z pieczarkami




Składniki:

Farsz:

500 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ciasto naleśnikowe:

250 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
2 jaja
2 łyżki oleju
sól

Panierka:

2 jaja
około 1 szklanki bułki tartej

olej do smażenia


Sposób wykonania:

Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek.
Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli z czosnkiem.
Smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec solimy i pieprzymy farsz.
Mąkę przesiewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę, mleko, jaja, olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta.
Na dużej patelni smażymy naleśniki.
Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety.
Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej. 
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.







1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Typowe domowe i rodzinne danie :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...