kwietnia 04, 2018

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami

zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami
Połączenie boczku i ziemniaków chociaż proste i trochę pospolite i przyznacie sami - genialne w smaku, a jak dodamy do tego śmietanę i pory i zapieczemy... nie może być tu skuchy. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami po prostu musi dobrze smakować. I tak jest:)
To danie w charakterze jest dość zimowe - ciężkie i pożywne ale jak dodacie do tego miskę sałaty to od razu zrobi się lżej i bardziej wiosennie.



zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i porami

1 i 1/2 kg ziemniaków
1 łyżeczka masła
kawałek wędzonego boczu ( ok 250 g)
2 pory
3 ząbki czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
¾ szklanki mleka
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżeczki masła

Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mandoliną).
W duzym garnku zagotować ok 3 litry wody, dodać ½ łyżeczki soli i dodać ziemniaki.
Czekać aż się woda ponownie zagotuje i gotować ok 3 minuty. Przełożyć na durszlak.
Boczek posiekać w drobną kostkę
Pora pokroić w półplasterki. 2 ząbki czosnku posiekać a 1 ząbek pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać boczek i smażyć aż się wytopi tłuszcz.
Boczek przełożyć na talerz z ręcznikiem papierowym. Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pora i podsmażyć ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać posiekane 2 ząbki czosnku i ponownie boczek – chwilę razem przesmażyć.
Do miski przełożyć śmietanę, jajka, mleko, rozmaryn i trochę soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać widelcem.
Naczynie do zapiekania wysmarować 1 łyżeczką masła, wyłożyć na dno czosnek w plasterkach. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków i połowę porów, zalać ½ przygotowanej mieszanki z mleka i jajek. Następnie znów ziemniaki, pora, pozostałą część płynu i na wierzch wyłożyć pozostałe ziemniaki. Całość  przygnieść.
Wierzch posypać pieprzem, pozostałą łyżeczkę masła rozdrobnić i poukładać drobne kawałeczki na wierzchu.
Piec 35 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger