TORT WIELKANOCNY


Słodkości, słodkości, słodkości...
Chyba każdy z nas je uwielbia, jedni bardziej a drudzy mniej, jednak często po nie sięgamy.
Torty, babeczki, ciasteczka, tarty...

Wszystko to wymaga dużo pracy i precyzji, deser musi smakować ale też przyciągać nasz wzrok!
Uwielbiam piec torty, sprawiać nimi przyjemność innym, spędzać przy ich przygotowaniu godziny.
Ciężka praca to gwarancja pysznego i pięknego tortu.
Dziś pokażę przepis na torcik wielkanocny z którego jestem bardzo dumna :)
Smacznego xoxo



SKŁADNIKI/BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodać cukier.
Dodać żółtka, ocet oraz olej-miksować.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w temp. 160/170 stopni C przez ok 40 minut, do suchego patyczka.

SKŁADNIKI/3 KREMY
  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 3 śmietan fixy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 750 g mascarpone
  • 6 ciasteczek z kawałkami czekolady 
  • 8 łyżek cukru pudru
  • truskawki
  • maliny
  • barwnik fioletowy
  • cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE:
  1. KREM CIASTECZKOWY        
250 g serka mascarpone zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru, rozpuścić 200 g białej czekolady odstawić do ostygnięcia, po tym czasie delikatnie wlewać do serka mascarpone i miksować.
Śmietankę (250ml) ubić na sztywno i dodać do serka mascarpone, delikatnie zmiksować lub wymieszać szpatułką.
Ciasteczka rozkruszyć lub zblendować na puder, dodać do kremu.
Przełożyć 1 blat, dodać truskawki.
  1. KREM CZEKOLADOWY
250 g mascarpone zmiksować z 4 łyżkami  cukru pudru, dodać roztopione 200 g gorzkiej czekolady oraz ubitą śmietanę.
Przełożyć 2 blat z dodatkiem malin i truskawek.
Położyć 3 blat, ostatni.

  1. KREM ŚMIETANKOWY
250 g mascarpone zmiksować z 2 łyżkami cukru, dodać ubitą śmietankę oraz cukier waniliowy.
Odłożyć trochę kremu do miseczki i wymieszać z barwnikiem.
Wysmarować tort.
Następnie ozdobić według uznania!



Komentarze

Popularne posty