Przepyszna, pełna witamin i substancji odżywczych, lekka acz pożywna sałatka, której nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole! Mamy tu kolorowe warzywa: rzodkiewkę, ogórki, pomidorki i ciecierzycę, chrupiące pestki słonecznika, a do tego mix sałat oraz wielkanocne symbole: jajeczka i rzeżuchę. Całość polana aromatycznym dressingiem z dodatkiem chili smakuje rewelacyjnie, tworząc wyjątkowo zgraną kompozycję.
Danie to przygotowałam z myślą o Czytelnikach portalu mójdietetyk.pl i z wielką radością dzielę się tym przepisem również z Wami! Serdecznie polecam nie tylko na święta!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
149,2 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat (rukola, roszponka, endywia, rzymska)
- 7 jajeczek przepiórczych
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki cieciorki ugotowanej na parze (z puszki)
- 5 rzodkiewek
- 2 małe ogórki gruntowe
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 garstki rzeżuchy
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 1 ząbek czosnku
- szczypta mielonych płatków chili
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na pół.
- Cieciorkę odcedzamy.
- Ogórki przekrawamy na pół, wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki, a następnie kroimy je na półplasterki.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki.
- Mix sałat wykładamy na półmisek naprzemiennie z jajeczkami, cieciorką, rzodkiewkami, pomidorkami i ogórkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika i rzeżuchą.
DODATKOWE UWAGI:
- Rzeżuchę możecie zastąpić innymi ulubionymi kiełkami np. rzodkiewki albo lucerny.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 149,2 kcal | 4,7 g | 12,1 g | 5,9 g | 2 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 495 g | 738,5 kcal | 23,1 g | 60,1 g | 29,4 g | 9,9 g |
Summary
Recipe Name
JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ
Author Name
Just a Salad
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Brak komentarzy do "JAJECZKA Z RZEŻUCHĄ"